Kertek Firenzében

Firenze nem igazán arról híres, hogy sok zöld felület lenne benne, különösen nem a belső városrészben. Ott semmi. Nincs olyan, hogy csak úgy leülünk egy parkban, megesszük az uzsonnánkat. Tényleg, az utcákon sem igen vannak padok. Le lehet ülni járdaszegélyekre, templomok lépcsőjére, vagy egyszerűen a földre a járművek elől lezárt területeken, mint a Pitti palota előtti meredek kövezett részen. A külsőbb részeken vannak parkok, sajnos sok a hajléktalan bennük, és gyakran találkozunk kéregetőkkel is. A Piazzale Michelangelo alatt van két szép nyilvános park a Rózsakert és az Írisz kert.

A városnézésem során négy parkot, illetve kertet láttam. A Boboli kertet, a Baldini kertet, a Régészeti Múzeum és az Oblate Könyvtár kertjét.

A Régészeti Múzeum kertje egy kis gyöngyszem. Az útikönyv is említést tett róla. Kellemes vízcsobogás, délies növények. A múzeum ablakán kitekintve szemet-gyönyörködtető. Belépni a kertbe azonban nem lehetett.


Az Oblate Könyvtár kertje az Oriuolo utca 14. alatt van, és az utcáról nyílik. Bárki besétálhat. A könyvtár tetőteraszára is fel lehet menni. Kell hozzá Covid igazolás az oltásról, valamint név és telefonszám.

A Boboli kert nagy csalódás volt. Egy gazdag gyűjteményű képtár és palota kertjének jobb állapotban kellene lennie. Az adottságai a kertnek kiválóak. A gazdag Pitti család, majd a Mediciek megépítették. Van benne mesterséges tó szigettel, lépcsőzetes kert, amely magába foglalja az ókori amfiteátrumot, évszázados fasorok, romok, kilátók, várfal részletek, grottók (mesterséges barlangok) és még miegyéb.







Csak éppen nagyon elhanyagolt minden a Boboli kertben. Hiányoznak a nagyúri kertekre jellemző virágágyások, metszett sövénysorok, különleges tuják, egyáltalán a formák és a színek.

Pedig látszik a római Medici palota kertjéről készült festményen, hogy milyen lehetett vagy lehetne a hasonló adottságú firenzei palota kertje. 

Paolo Anesi 1764 körül készült festménye az Uffizi Galériában. Címe: A Medici villa képe (Róma) 

Kicsit elhanyagolt a kert? Mindez nem volna baj, ha legalább ne téblábolna benne a látogató. Térképet ugyanis nem kap a belépőjegy mellé. A kertben két helyen ugyan ki van függesztve olasz nyelvű térkép, de azon az írás olyan apró, hogy a telefonon alig látszik valami a napfényben. A QR kód meg nem működik, ami az angol feliratú térképhez vezetne. Tényleg csak bóklásznak az emberek a parkban.

A panoráma azonban gyönyörű! És dacára annak, hogy a bejáratot áthelyezték, az oldalkijáratokat lezárták, így óriásit kell kerülni a Baldini kerthez menet, a képeket nézegetve mégiscsak azt gondolom, hogy szép ez a kert.

A Baldini kert jobb állapotban van, és csodálatos a panoráma. Térképet is kap a látogató a jegy mellé, ha kér. Vigyázat! Ha rendezvény van a Baldini kertben, akkor könnyen elzavarnák a turistát, hogy zárva vannak. Akkor a már megváltott jegyet, az Uffizibe, a Pittibe, a Boboliba és a Baldini kertbe érvényes kombinált jegyet kell lobogtatni, és beengedik az embert a rendezvény dacára. Akkor akár az előadást is hallgathatnánk, ha értenénk.



Comments

Popular posts from this blog

Történelmi érdekességek Firenzéről egy városnéző séta nyomán

A legszebb panorámák Firenzében